Residing in Belgium, Tom Theuns is a folksinger and fingerstyle guitar player who founded bands like Aurelia, Ambrozijn, Think Of One, Olla Vogala, ... with which he has received numerous prizes and was hailed many times by the press.

 "Ambrozijn is definitely one of the best folkbands in Europe" (fRoots).

Influenced by worldwide traditional music, he's been composing and performing his songs for the past 25 years, earning him a special place within the Belgian acoustic field. His very distinct fingerpicking guitar style is derived from the DADGAD tuning which he has taken beyond its diatonic limits. His vocals alternate seamless between a mongolian throat singer, Tom Waits, Leonard Cohen and a renaissance contra tenor . Besides that he studied several months the sitar in India with Batuk Nash Mishrab . Other instruments include mandolin and "Baszouki" (see photo), a unique instrument which he invented himself and was realised by french luthier Phillipe Moneret.

Currently playing  with Aurélie Dorzée (in concert and with the musical theatre La Linea) , Neeka (british folk), Laïs , David Bovée... He continues his search for challenges and renewal


selected discography  (albums which involved Theuns as a writer/composer & musician/singer)

With Ambrozijn :

 • Ambrozijn (Wild Boar Music, 1998)
 • Naradie (Virgin, 2000)
 • Kabonka (Wild Boar Music, 2002)
 • De Hertog van Brunswyk, samen met Paul Rans (Eufoda, 2003)
 • Botsjeribo (Kloef Music, 2004)
 • Krakalin (Homerecords, 2006)
 • 10 jaar and Strings (live) (Homerecords, 2007)

With Aurélie Dorée :

 • demo with Dhadmer (tombak player)
 • Festina Lente (Homerecords)
 • Hypnogol  (Homerecords)
 • The Hour of the Wolf  (Homerecords)
 • La Creation du Monde  (Homerecords)
 • L'art de Voler  (Homerecords)
 • Elixir

Tom Theuns :

 • Songs from the River (Homerecords)
 • In Between Trees - with Paul Russell (Homerecords)

With Think of One :

 • Juggernaut

With Nada (with Ghalia Benali) :

 • Nada -  (Artefacts) 

With Soetkin Collier

 • Nocturne (Homerecords)
 • Reiseiland (apple records)

With Vera Coomans :

 • Something Within (Wild Boar Music)
 • One Night while Sleeping

With Neeka :

 • Beside The Sea

With Eva Deroovere :

        La Loba

With Les Enfants de l'Yzer :

 • Tatave
 • Grijsland

 

and many more ... You can obtain most of these albums by contacting me. 1 album : 10€, 2 albums : 15€ ....
          

 

 

Chronologie

1970: ° Mortsel


 

1984:  Samen met David Bovée richt hij De Plakband op, een authentiek puberrockgroepje dat regionale (lees: Hove/Boechout/Edegem/Mortsel) bekendheid verwierf vele gevaarlijke concerten in jeugdclubs en waarmee ze ook de eerste prijs haalde op het concours “Schoolrock”.  Uit noodzaak wierven ze een beroepsmilitair- bassist en drummer aan; die konden nl. de benodigde versterkers leveren én een BMW stationwagen. Gedurende een korte periode met Wim Helsen als zanger die geweldig kon dansen maar niet zo goed kon zingen.


 

1988: Richt zijn eerste oerformatie/folkband op : Dearest Companion, waarover Wannes van de Velde zei : “Eindelijk hebben we ne Vlaamse Incredible Stringband” . In de bezetting vinden we Buni Lenski (DAUU), Jo Van Bouwel, Wouter Vandenabeele, David Bovée (Think of One), Gabor Vörös, Anja Kowalski, … Een psychedelisch folkcollectief dat Tom aan de straatstenen niet kwijt geraakt.


 

1990: Maakt deel uit van de keltische folkgroep Eda’in met Maarten Marchau en Vandenabeele. Ze staan onder contract bij Guinness waardoor ze de opening van elke Ierse pub in België moeten opluisteren. Het brengt hen tot diep in de Ardeense bossen waar vechtende houthakkers plots samen beginnen dansen op jigs en reels.


 

1993: Opleiding aan de vrolijke Jazzstudio in Antwerpen waar hij gitaarles krijgt van oa. akoestisch jazzgitarist Pierre Vandormael en fusiongitarist Peter Hertmans. Na vier jaar studeert hij er af met grote onderscheiding.


 

1995: Going east : Tom steekt zijn liftduim uit aan het Vierarmen kruispunt in Brussel en begint een lange muzikale ontdekkingsreis “overland” doorheen Griekenland, Turkije, Iran, Pakistan om uiteindelijk dwars door de Himalaya in Varanasi, India te belanden waar hij sitarles volgt bij grootmeester Batuk Nash Mishrab. Tom zal daar later nog enkele malen terugkeren om zich te vervolmaken in de Indische klassieke muziek.


 

1996: Richt de inmiddels legendarische folkgroep Ambrozijn op samen met Wouter Vandenabeele, Wim Claeys en Ludo Vandeau. Zoals een Engelse producer hem influistert “Flemish folk, very clever…”, en inderdaad, succes als een instant soufflé.


 

1997:         Vervoegd Think of One samen met David Bovée, Tomas Desmedt en Roel Poriau. Hun collectief geschreven debuutplaat “Juggernaut” wordt uitgebracht bij het prestigieuze label Knitting Factory en krijgt lovende kritieken.


 

1998: Tom vraagt aan de legendarische folkzanger Gabriel Yacoub om de debuutplaat van Ambrozijn te producen. Samen trekken ze naar een kasteel in Frankrijk waar de plaat volledig analoog wordt ingeblikt. De release krijgt overal lovende recensies.*****(Télérama). Ze spelen dat jaar maar liefst 103 optredens in CC’s, AB en op alle grote festivals in binnen en buitenland.


 

1999: Op toernee met de superformatie Bouquet Garni bestaande uit Ambrozijn, Laïs, Fluxus en de Familie Decauter


 

2000: Ambrozijn gaat in zee met de major Virgin voor hun tweede plaat “Naradie”, waarvan de titeltrack een radiohit wordt die uiteindelijk ook op belachelijke verzamelcd’s terechtkomt zoals “knuffelrock”. Folk en majors, het blijkt een stroef huwelijk. Tom start ook een duo met zijn zangeres/heldin Vera Coomans, samen brengen ze “Something Within”, een plaat vol blues en traditionals.


 

2002: Het maar liefst 63 coupletten lange lied “De Hertog van Brunswijck” wordt door Ambrozijn en Paul Rans gearrangeerd en ingeblikt op CD en ze gaan er uitgebreid mee op toernee, in organisatie van het ringbaardige Davidsfonds. Ook wordt er die periode veel wild ten dans gespeeld met Balbrozijn, de balversie van Ambrozijn. En onder de noemer “De Karavanen” wordt er een zomer lang in mobilhomes door Vlaanderen getoerd.


 

2003: Ambrozijn ontvangt de Radio Klara Publieksprijs voor het album Kabonka dat ten huize Yacoub is opgenomen. Ze gaan op memorabele, slopende bustoernee met senegalese muzikanten in de Foutah, een snikhete streek in de Sahel van Oost-Senegal . Laatste halte : de wachtzaal van het tropisch instituut in Antwerpen.


 

2004: Zanger Ludo Vandeau verlaat de groep en Tom Theuns neemt vanaf dan de leadzang voor zijn rekening. Dit resulteert in een nieuwe trio plaat “Botsjeribo”. Optredens in Frankrijk, Nederland, Duitsland en Kroatië voor het ERU festival. Interview van Tom Theuns bij Friedl Lesage in De Nieuwe wereld op Radio 1.


 

2005: Onder initiatief van Aurélie Dorzée wordt Aurelia opgericht met Tom op gitaar en Stephan Pougin op percussie. Een samenwerking die ondertussen reeds 20 jaar duurt. Hun eerste plaat “Festina Lente” is een schot in de roos. De Standaard : “zo hoort het, je legt een plaat op en er bestaan geen woorden om te beschrijven wat er in je op welt”. Le Soir : C'est beau et inclassable, liquide et relevé” ***.  Nominatie voor Klara publieksprijs…. Ze spelen die zomer oa. op Sfinx, Dranouter, Rudolstadt, Festival Van Vlaanderen, …


 

2006 : Tom & Aurélie kopen een binnenschip van 40m waar ze een concertzaal van 85 zitplaatsen in bouwen. Hiermee zullen ze de komende 10 jaar in België en Frankrijk mee rondvaren om talloze concerten op het water te geven. Een waanzinnig avontuur.  Ze brengen een tweede plaat uit “Hypnogol” die hierdoor geïnspireerd is.Het is de symbiose tussen de stemmen en de instrumenten, en de zoektocht naar onuitgegeven klank en structuur, die de luisteraar meesleept…” (De Standaard) ; „Beau comme une femme qui sait entretenir le mystère”  ***(La libre Belgique), **** (Het Parool), *** De Volkskrant (NL)

En er is ook een zesde Ambrozijnplaat “Krakalin” .“Met Krakalin, overigens met Gabriel Yacoub als producer en Vera Coomans als gastzangeres, laat Ambrozijn horen nog steeds een topgroep te zijn” (New Folk Sounds)


 

2007: Ambrozijn bestaat 10 jaar en hoewel ze beslissen om te stoppen met de groep wordt 2007 een feestjaar. Samen met 5 gastvocalisten, een ritmesectie en een strijkorkest stellen ze een programma samen dat grasduint in hun 10-jarig repertoire. Ze nemen met alle 22 muzikanten een live-cd op –hoe kan het ook anders- ‘10’ heet. Na een jaar toeren volgt op 21 december het laatste optreden in Gent.


 

2009 :         “Songs from the river”, een eerste soloplaat van Tom komt uit bij Homerecords. “De songs staan als een huis, het gitaarspel is ver boven de middelmaat en de zang is gewoon subliem” (Folkroddels)


 

2010 : Onder invloed van de films van Ingmar Bergman komtThe Hour of the Wolf”uit, de derde plaat van Aurelia. With this new album Aurelia proofs to be one of the most inventive European folk related groups” (Folkworld)


 

2011 : Een memorabele toernee van twaalf concerten met hun concertschip op de Seine, van Parijs tot Rouen.


 

2012 : Aurelia haalt de finale van het wereldvreemde Biennale de la Chanson Française en brengt na een concertreis in Senegal en Mali, “La creation du Monde” uit met de Senegalese meesterpercussionist Serigne CM Gueye.  „Un voyage calme, lent et puissant entre la sérénité et l’extase” *** (Le Soir), *** (La Libre Belgique)

The result is a stunning disc with violin, guitar and calabash as bearing instruments and a singing of all three that will leave no one indifferent” **** (Norran, zweden)


 

2012-2016: Tom geeft als zanger een 80 tal optredens in CC’s met de formatie Living Roots aan de zijde van oa Kommil Foo, Guy Swinnen, Sara Bettens, Ruben Block, Will Tura, … A man gotta make a living …

2014: release van “In Between Trees” een fingerpicking gitaarplaat met de Amerikaanse zanger/gitarist Paul Russell.


 

2015:           Het puur duo album “L’art de Voler” wordt ten huize Tom & Aurélie ingeblikt en wordt genomineerd voor L’Octave de la Musique. „Meesterlijk en groots in zijn finesse” (Folk)


 

2016:  Tom & Aurélie spelen een 10 min. showcase voor JMF in Parijs met hun kinderprogramma Pipa Polo, een muzikaal sprookje langsheen de zijderoute. Een week later belt Parijs dat er maar liefst 250 (!) voorstellingen geboekt staan in theaters over heel Frankrijk tot in Réunion toe. Ze verhuren hun huis en toeren twee jaar in een mobilhome over de Franse départementals.


 

2018: Samen met een Noors productieteam wordt de jeugdmuziektheater voorstelling La Linea gecreëerd. Met mime, muziek en humor wordt de absurditeit van grensproblematiek in het daglicht gesteld. Ondertussen staat de teller ook al op 120 voorstellingen, van de zuidelijke fjorden doorheen sneeuwstormen tot boven de Noordpoolcirkel .


 

2019 : Laïs werft Tom aan als artistiek productieleider voor hun voorstelling “Laïs eert de kleinkunst” met talloze concerten langsheen CC’s. Hetzelfde jaar arrangeert en produceert Tom ook “La Loba”, de nieuwe plaat van Eva Deroovere


 

2020 : Tom & Aurélie brengen samen met Michel Massot “Elixir” uit. “Een meesterwerk” (New Folk Sounds), “Elixir est la quintessence de la vie” (Vers L’avenir).


 

2021 : Tom & Aurélie krijgen de Flemish Folk Award voor Beste Live Band.


 

2022: Oude companen Wouter Vandenabeele en Tom brengen “Chansons pour les oiseaux qui ne savent pas voler “ uit. Genomineerd voor beste album (Flemish Folk Awards). Behaalde de derde plaats in de World Music Charts of Europe.


 

2023:            “The Seven Gardens” van Tom & Aurélie is CD van de week bij Radio Klara.  Ook een uitgebreide toernee met de heerlijke dames van Laïs:  CD voorstelling “ De Langste Nacht” waarbij Tom co-songwriter is .